Ígértem, hogy felteszünk egy mintát a felszínen talált szórványos tárgyak fotózásról. A frissen előkerült tárgyat egy jól visszaazonosítható léptékkel fotózzuk le, eredeti helyzetben. Ilyen lehet egy mérőszalag, egy vonalzó, de végső esetben egy öngyújtó, vagy gyufásdoboz is, még jobb, ha rakunk mellé egy iránytűt is, amely mutatja a helyzetét is. 

 

A képen egy újkori, vagy modern favágóbalta látható. A fekete-fehér kockák 1 centiméteresek

 
GPS-t közvetlenül a bemérendő tárgy fölé helyezve használjuk.! Nagyon fontos, ahogy az útmutatóban is írtuk, hogy felismerjük azokat a leletcsoportokat, amelyeket eredeti helyzetben vannak, és ezek már régészekkel együtt kerüljenek kibontásra! 

Szerző: Régiségbúvár  2009.01.31. 10:51 1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://regisegbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr18913880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

obolus 2009.02.09. 18:56:49

Köszönöm az infót, lehet beújítok egy ilyen lécet, bár fényképezőgépet ritkán szoktam magammal vinni, nélküle is van elég felszerelés. A GPS optimális esetben is 2-3 m pontossággal működik, ez mekkora problémát okoz?
Annó mutattatok egy kis cetlit is amin a lelet mellé illene csatolni, rajta pár infóval. Erről is tehetnétek fel egy mintát.
Köszi!
süti beállítások módosítása