Köztudott, hogy a Dunántúlon nagyszámú római villával számolhatunk. Ezek közül viszont viszonylag kevésről rendelkezünk részletes információval, és a légi felvételekről ismert lelőhelyek feldolgozása is várat még magára. Ugyanakkor egyre több úgynevezett roncsolásmentes adat gyűlik (pl.: légifotó), melyek lehetőséget adnak a szűkös régészeti lehetőségek kiaknázására.

A legutóbbi kutatás alapját is régészeti légi felvételek szolgáltatták. A terepi ellenőrzést több éves felderítés előzte meg, s az összegyűlt adatok alapján egész részletes képet kaptunk a lelőhelyről.

A térképezési munkákat követően a terület kezelőjével egyeztetve és a KÖH engedély birtokában láttunk neki a következő lépésnek, a szisztematikus leletgyűjtésnek. Célunk - a részletes háttér információk alapján - nem a kerámia, stb. töredékek, hanem a fémkeresővel gyűjthető anyag összeszedése volt.

A leletgyűjtés az együttműködő fémkeresősök nélkül - a terület kiterjedése miatt - gyakorlatilag megoldhatatlan lett volna. A lelőhely főbb részeinek kitűzését a szisztematikus leletgyűjtés követte. A lelőhely méretéből és a légi felvételeken látható jelentőségéből hasonló leletanyagra számítottunk (főleg mivel évek óta nem láttuk az illegális fémkeresőzés nyomait), de csalódnunk kellett. Az egész napi kutatás során mindössze néhány tucat, többnyire rossz állapotú tárgy, főként érme került elő.

A leleteket egyenként, geodéziai pontossággal bemértük (így az előkerülési hely fedésbe hozható a légi felvételen látható jelenségekkel), valamint az előkerülési mélységet is rögzítettük. Utóbbi azért fontos, mert segítségével pontos képet kapunk a fémkeresők működési mélységéről, ami az eszköz régészeti alkalmazását segítheti elő.

A lelőhely - a csekély lelet ellenére is - a kutatás homlokterében marad, s reményeink szerint a mezőgazdasági műveléshez igazodva, rendszeresen visszatérhetünk vizsgálódni.

A tanulság már ismert: a csekély leletanyag a 30 éves rablásnak köszönhető (HOLTBIZTOS, TUDJUK), és akik lejárták a területet, valójában nem is tudják, hogy mi a jelentősége. Ugyanakkor ez a 30 év azokat a régészeket is minősíti (akinek nem inge, ne vegye magára), akiknek tudomásuk sem volt arról, hogy létezik ez a lelőhely.

A terepi munka eredményeit a kutatásban résztvevők ide kattintva tekinthetik meg.

 

Szerző: Szabó Máté  2011.08.02. 15:43 4 komment

Címkék: kutatás együttműködés villa római fémkereső fémkeresőzés fémdetektor villagazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://regisegbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr203120427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jézus_szive 2016.01.02. 13:51:38

Kedves blogíró!
Látom, hogy évek óta "döglött" az oldal, de hátha meglátod...
Szerepel több írásban link a talált leletekre. Mivel ezek már nem élnek kérdezném aktuális elérhetőségük nem lenne? Köszi.

légipék 2016.01.02. 16:57:07

@jézus_szive: A linkek attól függetlenül, hogy most halottak-e, eredetileg is csak azok számára voltak elérhetők, akik részt vettek a kutatásban. Ezek az anyagok azóta részben/egészben publikáltak, vagy az illetékes múzeumok hatókörébe tartoznak.
Vagyis nem tudom pl. itt a blogon megmutatni őket, sajnálom!

jézus_szive 2016.01.03. 08:00:54

Most hogy így mondod én végig úgy olvastam, hogy az "eredményeket és a kutatás résztvevőit megtekintheti".
Hogy ekkora barom legyek. :)
Mindenesetre kár, kíváncsi lettem volna miket hagytam ott nektek. :):):)

kiskutyauto 2019.03.21. 14:55:51

Akkor itt is leírom. Ez a hisztériázás hogy "RABLÁS TUDJUK"... szánalmas. Kapacitásotok emberetek, pénzetek technikátok sincs... a földben levő extrém mennyiségű kincs feltárására, de azért megy a picsogás hisztéria... Tessék esetleg jobban szervezni a kutatásokat, illetve tessék lobbizni releváns IGAZSÁGOS TÖRVÉNYÉRT!!!! Sok országban miért tudják korrekten megoldani? Ezt miért nem (azaz sem) tudja ez az idióta csicska nép???!!!
Nem lenne egyszerűbb ás korrektebb win-win állapotra törekedni, mint folyton elkeseredetten és IRIGYEN erőszakoskodni, hisztizni, retorziózni rendőrért kiáltani? A hobbi kutatók nagy része boldogan bedobná a közösbe a köz javára, amit talált (legalábbis annak nagy részét), de így hogy ez meg hogy tolvajozzátok, rablózzátok őket (csak mert ebben az országban ez az idióta fals szabályzás van, míg máshol pl sok helyen olyan is van hogy amit találsz, AZ ÉRTÉK FELE A TIED, és hoppá de érdekes, azokban az országokban, nem nyel be az úgymond illegális kincskereső társadalom mindent, amit talál, sokkal több leletanyag van a múzeumokban, amit amatőrök visznek be)... de ne legyen fele a megtalálóé, legyen csak harmada, negyede, illetve ilyen értékben JUTALOM érte, már más lenne a képlet... fel kén végre fogni, hogy a sötét középkori üldözéses arrogáns "megoldás" a legostobább megoldás... jó reggelt kívánok...
süti beállítások módosítása