Dúró Dóra (Jobbik) interpellációjára 2010. dec. 6-án került sor a parlamentben.

A felszólaló és a válaszadó (Halász János - FIDESZ) véleményét javaslom a római koros kutatók álláspontjával összevetni...

 

"DÚRÓ DÓRA (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A műkincsszabályozás körül számtalan probléma van. Ezek közül az egyik legégetőbb, hogy Magyarországon nem rendezett a civilek által talált régészeti leletek helyzete. Önmagában a fémkeresők használatát nem tiltja jogszabály, így számos, akár csak hobbitevékenységként leletek keresésével foglalkozó ember találhat régészeti szempontból igen értékes tárgyakat.

Az állampolgároknak ugyan kötelezettsége van arra nézve, hogy ezeket jelezzék az illetékes hatóságoknak, ugyanakkor a talált leletekért az állam gyakorlatilag semmilyen pénzbeli jutalmat nem biztosít, hiszen a KÖH évente 3 millió forintból gazdálkodik e célra.

Így nem is ritkán fordul elő az a gyakorlat, hogy az emberek egy olyan külföldi országba viszik ki ezeket a régiségeket, ahol a beszolgáltatott régészeti leletnek meghatározzák a forgalmi értékét, majd ennek gyakran 5-10 százalékát, egy bizonyos értékhatár felett pedig 2 százalékát – egy kis kifutási idő után – átadják a beszolgáltatónak. Így az üzletszerűen ezzel foglalkozó keresőknek is megéri az állam együttműködését keresni.

Vannak olyan becslések, amelyek alapján évi egymilliárd forint körüli a műkincsvisszaélések értéke.

Kérdéseim a következők. Mindezek alapján kívánnak-e például a horgászengedélyhez hasonló szabályozást bevezetni a fémkeresők használatát illetően? Kívánják-e a tényleges beszolgáltatási díjakat értékarányosan, százalékhoz kötve meghatározni, hogy az értékeink ne szivárogjanak ki az országunkból? Valamint hogyan kívánják hatékonyabbá tenni az illegális régiségkereskedelem elleni harcot?

Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)"

forrás: http://www.orszaghaz.com/duro-dora-jobbik-elhangzik-az-interpellaciokerdesazonnali-kerdes-3/

 

"HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Ön szerint nem rendezett a civilek által talált régészeti leletek helyzete. Nézzük, mire alapozza állításait!

Ön azt mondja, hogy a fémkeresők használatát nem tiltja jogszabály. Az ön állításával szemben az az igazság, hogy a hatályos jogszabályok szerint fémkereső műszer használatával folytatott műszeres lelet- és lelőhely-felderítést csak engedéllyel lehet végezni. Engedélyt csak a kulturális örökség védelméről szóló törvényben felsorolt intézmények kaphatnak, illetve régészeti feltárást a rendeletben rögzített feltételeknek megfelelő szakemberek végezhetnek.

Ön azt is állítja, hogy a talált leletekért az állam gyakorlatilag semmilyen pénzbeli jutalmat nem biztosít. Ezzel szemben az az igazság, hogy a nemesfémből készült vagy drágakövet tartalmazó lelet után kifizetendő pénzjutalom mértékét a lelet nemesfém-, illetve drágakőtartalma napi piaci értékének figyelembevételével kell megállapítani.

Tisztelt Képviselő Asszony! Azt kérdezi, hogy kívánunk-e a horgászengedélyhez hasonló szabályozást bevezetni. Azt tudom önnek mondani, hogy nem kívánunk ehhez hasonlót bevezetni, mert már érvényben van.

Azt kérdezi, hogy kívánjuk-e hatékonyabbá tenni az illegális fémkeresőkkel szembeni visszaéléseket. 2006 óta a régészeti örökség ellenőrzési tevékenységébe bekapcsolódott a természetvédelmi őrszolgálat, így a rendvédelmi szervek mellett ők is jogosultak az illetékes fémkeresőket feltartóztatni, és a szükséges intézkedéseket meghozni.

A Btk. kimondja, hogy bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, aki kiviteli engedélyhez kötött tárgyat, így régészeti leletet engedély nélkül külföldre juttat.

Arra a kérdésére, hogy kívánjuk-e a tényleges beszolgáltatási díjakat értékarányosan meghatározni, azt tudom válaszolni, hogy a szakmai szervezetekkel tovább konzultálunk, hogy elősegítsük az illegális fémkereskedés ellenőrzését. Vizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy a megtalálói jutalom növelésével ösztönözzük a bejelentési hajlandóságot. Köszönöm szépen."

forrás: http://www.orszaghaz.com/halasz-janos-fidesz-a-kerdest-megvalaszolja-24/

 

 

 

 

 

Szerző: Szabó Máté  2010.12.21. 11:01 3 komment

Címkék: parlament jános dóra halász interpelláció fémkereső köh dúró

A bejegyzés trackback címe:

https://regisegbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr412529825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rife75 2011.01.08. 21:58:10

Az a baj a képviselő Úrral, hogy csak azt tudja, hogy van szabályozása ennek a tevékenységnek. Azonban arról megfeledkezett, hogy mit is tartalmaz az. Egy pl.: Én földtulajdonos vagyok. Szerencsére nincs régészeti lelőhely a területen. Azonban ha Én a saját traktorom+eke után megyek a keresőmmel és éppen arra jön az "ellen" akkor büntető ügyet kezdeményeznek ellenem? Ebből csak annyit szerettem volna kihozni, hogy nincs pontosítva abban a törvényben semmi. "Gumitörvény" sajnos. A képviselő Úr szerintem nem is tudja, hogy mekkora nagy rétegnek válaszolt "pongyolán". Ja, és sajnálom, hogy csak ennyire érdekli a Tc. házat ez a probléma.

Rife75 2011.01.08. 22:03:21

Sajnálom, hogy ennyire tájékozatlan a tisztelt képviselő Úr a törvényben.

Szabó Máté · http://legiregesz.blog.hu/ 2011.01.09. 16:43:23

@Rife75: Nem biztos, hogy ennyire tájékozatlan, de maradjunk jóhiszeműek!
süti beállítások módosítása