Több mint egy éve folyik gőzerővel a Dunai-Limes (Danube-Limes) program keretén belül a ripa Pannonica kutatása. Ahhoz, hogy minden szempontból helytálló régészeti eredményeket tudjunk felmutatni az UNESCO felé a világörökségi nevezéskor, a legteljesebb vizsgálatokat kell elvégeznünk. A korábbi kutatások, és az évek óta zajló légirégészeti felderítés megfelelő alapot biztosított a lelőhelyek egy részének meghatározásához, azonban pontos elhelyezkedésük, és datálásuk terepi munkát igényel. A bélyeges téglák (melyek a határvédelem csapatainak meghatározását segítik) és a kerámiatöredékek mellett a legtöbb információt a fémleletek adják. Megtalálásukhoz fémkereső, kitartó munka és szerencse szükséges, legjobb pedig, ha egy kis csapat is segíti a kutatást! …Úgy tűnik, fordulóponthoz érkeztünk! 

Az utóbbi időben két alkalommal sikerült egy nagyobb kiterjedésű római lelőhelyen fémkeresős felderítést végeznünk. A kutatást először hárman (Gremi, Silver és Terepjaro), majd a következő alkalommal öten (Gremi, Obolus, Pelso, Szem és Terepjaro) segítették a felelősségteljes fémkeresőzés elveit elfogadó keresősök közül. Az eredmény önmagáért beszél: másfél nap alatt mintegy 14 hektár területet jártunk be, és az erősen rabolt lelőhelyről száznál több leletet gyűjtöttünk! 

A leletek restaurálása és értékelése a Pécsi Tudományegyetem Régészet Tanszékén folyamatban van, a következtetések a munka végeztével vonhatók le. A leletsűrűség alapján azonban már most megállapítható, hogy a több száz éven át létező római lelőhely kiterjedése hogyan változhatott. A leleteket – előkerülésük helyének GPS-es rögzítésével – összevethettük a területről készült légifotó kiértékelt adataival is, meghatározásuk után pedig a képen látható egyes objektumokról is több információval fogunk rendelkezni. 

A kutatás során minden esetben GPS-t használtunk. Az előkerült tárgyak koordinátáit rögzítettük, hogy később térinformatikai rendszerben használhassuk az adatokat. Sajnos a második alkalommal – eddig tisztázatlan okokból – komoly problémák adódtak a GPS-es mérések során. Több készülékkel mértünk, és azt tapasztaltuk, hogy egymáshoz képest nagy, 60-100 méteres eltérések jelentkeznek. A probléma nem minden készülék esetén, és nem minden időben jelentkezett.

A hiba okaira több elmélet is született: a detektorok (vagy egyes detektorok) interferálhattak a GPS-ekkel (vagy egyes GPS-ekkel); mobil-, rádió-, stb. hálózat zavarhatta a vételt, vagy akár az amerikai hadsereg is felmerült lehetőségként. A problémára megnyugtató magyarázatot nem találtunk (detektor és GPS nagyságrendileg más frekvencián dolgozik, korábban nem jelentkezett ilyen probléma, ezen a területen sem jelentkezett máskor, stb.). Okulva a tapasztaltakból a későbbiekben kontrollméréseket fogunk végezni, valamint teszteljük a GPS-eket a detektorokkal, hogy interferálnak-e.

Bár a hibákat kontrollmérésekkel és a térinformatikai feldolgozás során sikerült nagyjából korrigálni, pontosságuk jelenleg elmarad az elvárttól (esetenként 5-10 méternél nagyobb).

A hibajelenség leírását fontosnak tartjuk, hiszen mások is találkozhatnak hasonló jelenséggel kutatásaik során. 

Idén – időjárási okokból és az ünnepekre tekintettel – több terepi munkát nem tervezünk, de az együttműködés 2010-ben folytatódik. Köszönjük a segítséget! 

(A kutatások során zöldkár nem keletkezett, a képek csalókák lehetnek, ugyanis a növények között nagy hiátus volt!) 

A terepi munka eredményeit a kutatásban résztvevők ide kattintva tekinthetik meg. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szerző: Szabó Máté  2009.12.18. 10:49 5 komment

Címkék: detektor limes fémkereső danube limes felelősségteljes fémkeresőzés régészeti kutatás ripa pannonica

A bejegyzés trackback címe:

https://regisegbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr341606275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szeeem 2010.01.06. 08:42:05

Hali!

Találtam a neten egy a Gremi által lelt fibulával azonosat, ami Kiskunfélegyházán egy szarmata sír mellékletei közt volt.

Meghatározásként írták:
Provinciális római bronz térfibula, fejlapján tremolírozott díszítéssel.

Mit jelent az, hogy provinciális?

Szabó Máté · http://legiregesz.blog.hu/ 2010.01.06. 10:12:31

@szeeem:
Szia!
A meghatározás helyes, valóban ilyen a Gremié is.
A provinciális alatt itt azt értik (mivel barbár területen került elő), hogy a rómaiaktól van = Pannoniából, amúgy a "provinciális" termék a helyi (mármint római tartomány) gyártást jelenti.

szeeem 2010.01.06. 15:51:39

@Szabó Máté:

Ezekszerint helyi jellegzetességei vannak azon kívül, hogy római.

szeeem 2010.01.06. 15:59:08

Rosszul írtam az előbb. Úgy értem jellegzetesen pannoniai (a forma?) ha nem tévedek.

Szabó Máté · http://legiregesz.blog.hu/ 2010.01.06. 16:13:15

@szeeem: a "provinciális" jelentheti azt is, hogy "gyengébb utánzat", meg azt is, hogy csak egy bizonyos térségben jellemző.
Előzőre jó példa a terra sigillata edények utánzata, másikra pl. a brigetioi vörös-sávosan festett edények (melyek itt a provinciában készültek, és korlátozott az elterjedésük is). Tárgytípustól függően lehet ez is, az is.
Fibulát is lehet importálni, és lehet helyben is készíteni, ahogy lehet egy helyi igényeket kielégítő formakincsű változat is.
süti beállítások módosítása