A hosszú tél és az időpontok egyeztetése után végre sikerült újra nekivágni a római határvédelmi rendszernek. Legutóbbi alkalommal egy erősen rabolt római katonai tábort és a hozzá tartozó települést jártuk be az együttműködő fémkeresősökkel.

A Pécsi Tudományegyetemről érkező régészek és hallgatók mellett a Wosinsky Mór Megyei Múzeum (Szekszárd) munkatársai is segítették a munkát, továbbá - a kezdeti nehézségek ellenére - öt együttműködő kolléga tudott eljönni. Összesen hét detektorral dolgoztunk. A nyolc órát meghaladó vizsgálódás eredménye minket is meglepett. Közel száz érmét - főleg késő római bronzokat - és több más leletet sikerült megmenteni az enyészettől és az illegális keresősöktől. Gyakorlatilag a lelőhely nagy részét sikerült átvizsgálni, a legfontosabb helyeken szisztematikusan, többször végigjárva a területet.

A vizsgálat igazi jelentőségét adja, hogy bár régóta ismert lelőhelyről van szó, ilyen léptékű datáló anyagot eddig nem sikerül gyűjteni róla. Fontos továbbá, hogy a közelmúltban végzett geofizikai mérés eredményével is összevethetjük eredményeinket. A szakszerű kutatásnak köszönhetően a lelőhely dokumentációja nagyot lépett előre. Mindez a lelkes együttműködő keresősök nélkül nem valósulhatott volna meg.

A restaurált leletanyag megtekinthető.

 

 

Szerző: Szabó Máté  2010.03.31. 16:33 3 komment

Címkék: limes pécsi tudományegyetem ripa pannonica etikus fémkeresőzés detektoros együttműködés

A bejegyzés trackback címe:

https://regisegbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr171884415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szabó Máté · http://legiregesz.blog.hu/ 2010.06.14. 10:45:32

Kerültek fel újabb leletképek mindkét lelőhelyhez!

szeeem 2010.12.13. 14:13:33

Üdv mindenkinek!

Mintha kissé hanyagolva lenne az oldal.
Pedig szívesen olvasnék új beszámolókat.

Szabó Máté · http://legiregesz.blog.hu/ 2010.12.14. 15:52:30

@szeeem: sajnos mivel nem sok újdonság történt...
Az ünnepek előtt igyekszem viszont feltenni a Fiatal Római Koros Régészek Konferenciájának kerekasztal beszélgetési jegyzőkönyvét.
A folytatás pedig majd kiderül.

Üdv!
Máté
süti beállítások módosítása